Constipatia

Written by Admin

 | Recomanda unui prieten

Topics: Sanatate

Primul lucru pe care trebuie să-l combatem este constipaţia care este mai acută la femei, ele având un grad de sensibilitate mai pronunţat, ce se reflectă în reacţiile bilei, prezentând deseori dischinezie.
Prima condiţie pentru combaterea constipaţiei este ca evacuarea să se facă normal, adică fără întârziere, zilnic, la aceeaşi oră.
Pentru aceasta mesele vor fi regulate, cantitatea de alimente va fi în raport cu vârsta, cu munca depusă şi cu starea generală a sănătăţii persoanei respective, dar şi cu mişcarea pe care o face.
Se va mânca fără grabă, în linişte, nu în picioare. Se va mesteca îndelung, stând la masă în tihnă şi confort, cu o faţă de masă curată, albă sau viu colorată (culorile dau o bună dispoziţie) cu farfurii, pahare şi tacâmuri bune, şi eventual cu o mică vază de flori care să decoreze şi să înveselească masa. Se vor evita discuţiile neplăcute când mâncăm.
Nu este bine să mâncăm deodată prea mult suprasolicitând stomacul şi funcţiile sale. Este de preferat să se împartă cantitatea de alimente pentru o zi, aproape în mod egal şi la distanţe mici, fiind mult mai indicat să luăm 4-5 mese pe zi în porţii rezonabile.
Prea multe aperitive (care sunt greu de digerat, în loc să stimuleze) opresc pofta de mâncare.
Apa se va bea după masă, dar un pahar de vin natural, pentru cine nu are contraindicaţie, ajută digestiei dizolvând grăsimile.
Pâinea, în cantitate mare, balonează şi produce crize de aerofagie. Cei ce au o hiperaciditate gastrică se vor abţine de la băuturi alcoolice; vor bea ceai de plante, ca muşeţel, busuioc, coada şoricelului etc.
Mierea este laxativă iar o lingură de ulei de măsline sau de floarea soarelui topeşte colesterolul şi ajută la evacuare. Se vor evita dulciurile dar mai ales făinoasele care produc fermentaţii.
Vom bea ceaiuri medicinale laxative, vom mânca legume crude sau fierte, suc de legume, fructe, carne fiartă, peşte, lactate.
Contra constipaţiei se recomandă gimnastică, mai ales pentru întărirea muşchilor abdominali, bicicleta, canotajul, înotul, săritura cu coarda, mersul pe jos.
Persoanele care suferă de constipaţie trebuie să evite sedentarismul făcând multă mişcare şi să aibă a alimentaţie echilibrată, cu fructe, legume şi crudităţi.

Lasa un comentariu I'd Love to Hear Yours!