Ioana Mergeani – Nutritionist – Sindromul metabolic, o amenintare la adresa sanatatii umane

In fiecare an, in intreaga lume mor 17 miloane de oameni prin accidente cardiovasculare. Asistam la o adevarata epidemie de obezitate si diabet – in anul 2003, 1,1 miloane din populatia globului erau supraponderali si obezi. Frecventa diabetului este intr-o continua crestere. Ne asteptam ca in anul 20025 sa sufere de diabet 33 de milioane de persoane.


  Explicatia acestui fenomen exploziv pare sa fie asa numitul “Sindrom metabolic”-S.M. sau sindromul de aglomerare a factorilor de risc cardiovascular ce rezulta din marile schimbari de stil de viata ce au survenit in ultimul secol.
Rezultate recente ale studiilor, atrag atentia asupra legaturi dintre S.M. si riscul de imbolnavire si deces prin boala cardiovasculara.

Dar ce este sindromul metabolic?
Este o tulburare complexa a metabolismului energetic ce se manifest ape mai multe linii:
- la nivelul metabolismului grasimilor prin obezitate si dislipidemie
- la nivelul metabolismului glucidic prin modificari ale tolerantei la glucoza si prin diabet
- la nivelul metabolismului protidic prin hiperuricemie
La acestea se asociaza hipertensiunea arteriala, tendinta de tromboze, la inflamatii, pierderea de albumina prin urina. Si nu in ultimul rand, un element important, ce se vede cu ochiul liber, si nu necesita investigatii de laborator, este abdomenul proeminent al acestor pacienti datorita depunerii de tesut gras.
  REAVEN a descries prima data acest sindrom in 1988 si a emis ipoteza, indrazneata, la vremea aceea, conform careia intre diabet, dislipidemie, obezitate, hipertensiune, ar exista o legatura fiziopatologica, reprezentata de rezistenta la insulina si hiperinsulinismul compensator.
Pe scurt, insulina nu mai este eficienta, ceea ce determina acumularea glucozei in sange sau cresterea glicemiei. Organismul compenseaza acest neajuns prin amplificarea secretiei de insulina. Dar aceasta activitate crescuta, duce cu timpul la epuizarea pancreasului ce secreta insulina si instalarea diabetului.
  Persoanele cu S.M. au, dupa cum am spus, un aspect specific, si pot fi lesne recunoscute – tesut adipos depus in exces pe abdomen. Cu ajutorul centrimetrului pentru identificarea persoanelor cu risc crescut:

- o circumferinta abdominala mai mare de 102 cm pentru barbati si de 88 cm pentru femei.
Conform protocoalelor de ultima ora, expertii recomanda valorii si mai mici – a nu se depasi 90 cm, indiferent de sex.
Pacientii care au acest prim criteriu de diagnostic, pot avea foarte probabil si alte anormalitati ce pot fi detectate la examenele biologice de rutina:
- valori crescute ale colesterolului total, al LDL colest.
- valori crescute ale TG
- valori crescute ale glicemiei
- valori crescute ale acidului uric
- valori crescute ale tensiunii arteriale
- valori scazute ale HDL colest.
Toate aceste anormalitati chiar daca depasesc cu putin valorile normale se insumeaza si determina prin efect sinergic formarea si amplificarea placilor de aterom la nivelul peretului arterial.
Iata de ce S.M. a mai fost numit si sindromul aterogen sau qvartetul ucigas.
Faptul ca adeseori o singura componenta a SM este vizibila de pilda, colesterolul crescut sau glicemia, iar celelalte raman ……asimtomatice, insidioase, a dus la o comparatie a SM cu un iceberg – pare mic si totusi e mare.
Toate componentele “necunoscute” actioneaza cu mult inaintea aparitiei simtomelor si de aceea trebuie cautate in mod activ depistate si tratate riguros.
  In practica medicala, singura masurare a circumferintei taliei si determinarile de labarotor ale pacientilor susceptibili ar putea constitui un instrument simplu si necostisitor in identificarea pacientilor cu S.M.
In SUA au sindrom metabolic 40% din populatia de peste 50 de ani, iar in Europa 30%.
Iata ca ne aflam in fata unei probleme majore de sanatate publica cu impact deosebit asupra sanatatii.
Primii carora le recomandam sa-si faca analizele sunt barbatii care au o tale peste 102 cm si femeile cu talia peste 88 cm.

Cum prevenim acest sindrom ucigas?

Tinand cont de modificarile de stil de viata survenite in societata industrializata si informatizata este deosebit de important sa schimbam si noi ceva in stilul de viata :
- sa scadem aportul caloric din alimentatia de zi cu zi
- sa ne miscam mai mult
- sa micsoram consumul de grasimi, dulciuri concentrate, bauturi racoritoare indulcite cu zahar, paine
- sa crestem consumul de legume, fructe, peste si de ce nu sa reinvatam mersul cu bicicleta, sau pe jos!!!

Ioana Mergeani- Nutritionist Day Spa

10 comentarii For This Post I'd Love to Hear Yours!

  1. maria spune:

    multumim ca ne informati pe toate caile ce trebuie sa facem sa fim sanatosi.sant si eu disperata ,am 51 de ani si am pus cateva kg in jurul taliei.mor de ciuda.nu sant foarte grasa ,am 1,67 si 80 kg.nu reusesc sa dau din jurul taliei?spuneti-mi ce sa mananc si sa fac sa slabesc din talie.mi-e sila de mine cand ma uit in oglinda.va multumesc.

  2. Ioana Mergeani - Nutritionist spune:

    D-na Maria va sfatuiesc sa manancati alimente cu indice glicemic mic. Ultimele studii au aratat ca alimentele acestea sunt eficiente in eliminarea kilogramelor din jurul taliei, de exemplu: legumele, fructele, carnea slaba si iaurtul. Deficitul de hormoni extrogeni este responsabili de depunerea acestor kilograme in tesut adipos in jurul taliei.

  3. mariana spune:

    D=na Ioana Mergeni,am 41 de ani,sufar de distrofie musculara,am foarte mult tesut adipos mai ales in jurul taliei,din cauza boli ma misc mai greu,vreau sa mai slabesc,ce ma sfatuiti sa mananc? va multumesc.

  4. Ioana Mergeani - Nutritionist spune:

    Doamna Mariana, ca sa puteti scapa de tesutul adipos din jurul taliei, trebuie sa mancati alimente cu densitate energetic mica ( adica cu un continut mare de apa si putine calorii): fructe, legume, leguminoase, cereal, lactate light si carne slaba. De evitat alimentele cu volum mic si dense caloric cum ar fi: patiseria, biscuiti, prajituri de cofetarie, etc. Pentru mai multe detalii va asteptam la centru Day Spa pentru o consultatie completa. Va urez o zi cat mai buna!

  5. mihaela spune:

    am cardiopatie hipertrofica obstructiva nu pot face sport,merg incet pentruca imi amortesc mainile si picioarele si obosesc repede. Am 1.74 si 75 kg as vrea sa slabesc 10 kg.Mananc fructe si legume fierte si carne de pasare si peste dar nu slabesc. ce as putea sa fac.Stiu ca miscarea e importanta dar nu ma pot forta.

  6. teonicola spune:

    Doamna doctor,ptr.un copil de 12 ani cu 1.68m si 74 kg,clinic sanatos in urma analizelor,dar cu o proasta administrare a alimentelor ,ce cura imi recomandati?Multumesc anticipat

  7. katy neaga spune:

    ptr d-nul doctor: Am o fetita de 13 ani are 167cm si 97 kg a tot incercat sa tina regim dar parca se ingrasa si din apa. Foarte mult nu maninca dar din cauza programului scolar are un program de masa destul de dezordonat. Acum un an si jumatate i-am facut amalize si radiografii , inclusiv TSH si T4 si iau iesit in general bune un pic spre limita superioara . Unde ma sfatuiti sa ma adresez? Mentionez ca este un copil nascut prematur dintr-o sarcina gemelara si a avut la nastere 1700 gr. Nu stiu ce sa fac si ma depaseste situatia. va multumsc.

  8. dana spune:

    va rog daca se poate sa ma ajutati cu informatii cum sa mananc sanatos pt ca am multe kg in plus dupa nastere astep cu nerabdare sfatu dvs,va multumes cu mult respect
    adresa dana_nr24
    va multumesc
    [

  9. dana spune:

    promit sa respect cu sfintenie sfatul dvs

  10. Eroxa spune:

    bravo tie ca poti sa respecti asa dieta saicda, eu nu as putea. nu am tinut niciodata cura de slabire dupa reteta exacta. ce se intampla dupa ce termini cura de slabire? atunci ce regim alimentar adopti ?

Lasa un comentariu I'd Love to Hear Yours!